Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszna zapiekanka z białej ryby – np. z dorsza, w kremowym sosie serowym, z posypką z bułki tartej.
Składniki:
- 60 g masła
- 1/4 cebuli, startej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
2W rondelku stopić masło i podsmażyć cebulę.
3Dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko i wymieszać aby nie było grudek. Dodać liść laurowy, zagotować i zestawić z ognia.
4Wyjąć liść laurowy, dodać 1/2 szklanki sera i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
5Do sosu dodać kawałki ryby i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera i bułką tartą.
6Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób