Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszna zapiekanka z białej ryby – np. z dorsza, w kremowym sosie serowym, z posypką z bułki tartej.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 1/4 cebuli, startej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

2W rondelku stopić masło i podsmażyć cebulę.

3Dodać mąkę, wymieszać. Dodać mleko i wymieszać aby nie było grudek. Dodać liść laurowy, zagotować i zestawić z ognia.

4Wyjąć liść laurowy, dodać 1/2 szklanki sera i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

5Do sosu dodać kawałki ryby i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać resztą sera i bułką tartą.

6Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób