Czas przygotowania:
06 min.
Całkowity czas:
06 min.

Nie ma nic lepszego niż majonez domowej roboty! A najlepsze jest to, że możesz do niego dodać co tylko lubisz, np. musztardę, pieprz, czosnek, albo cebulę. Doskonały do kanapek, sałatek albo jako dodatek do dipów.

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • oliwa z oliwek do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smaku

Przygotowanie:

1W głębokiej misce wymieszać żółtko z 1/2 octu i z musztardą. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Stale mieszając trzepaczką, powoli dodawać olej roślinny (wręcz kropelka po kropelce!).

2Kiedy majonez zacznie już wchłaniać olej, zamiast oleju roślinnego zacząć dodawać oliwę z oliwek. Nadal mieszać trzepaczką i dodawać oliwę powoli, aż majonez będzie gładki. Gdy majonez będzie już miał jednolitą konsystencję, dodać pozostały ocet i mieszać trzepaczką jeszcze przez 1 minutę.

Porcja dla:

8 osób