Czas przygotowania:
06 min.
06 min.
Całkowity czas:
06 min.
06 min.
Nie ma nic lepszego niż majonez domowej roboty! A najlepsze jest to, że możesz do niego dodać co tylko lubisz, np. musztardę, pieprz, czosnek, albo cebulę. Doskonały do kanapek, sałatek albo jako dodatek do dipów.
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- oliwa z oliwek do smaku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smaku
Przygotowanie:
1W głębokiej misce wymieszać żółtko z 1/2 octu i z musztardą. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Stale mieszając trzepaczką, powoli dodawać olej roślinny (wręcz kropelka po kropelce!).
2Kiedy majonez zacznie już wchłaniać olej, zamiast oleju roślinnego zacząć dodawać oliwę z oliwek. Nadal mieszać trzepaczką i dodawać oliwę powoli, aż majonez będzie gładki. Gdy majonez będzie już miał jednolitą konsystencję, dodać pozostały ocet i mieszać trzepaczką jeszcze przez 1 minutę.
Porcja dla:
8 osób