Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Te roladki z bakłażana są napełnione farszem z orzechów włoskich, marchewki i miąższu bakłażana. To wspaniała wegetariańska przystawka na każdą okazję!

Składniki:

  • 3 duże bakłażany
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 marchewki, starte na drobnej tarce
  • 1 pęczek kolendry
  • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Dwa bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie plastry i usmażyć w oleju z obu stron na złocisty kolor.

2Pozostałego bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć startą marchew przez kilka minut. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, przykryć i dusić przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Bakłażan powinien być bardzo miękki. Zdjąć z ognia.

3Drobno posiekać kolendrę i orzechy. Wymieszać z bakłażanem, dodać czosnek, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można rozgnieść masę widelcem, żeby była bardziej gładka.

4Na usmażonych plastrach bakłażana umieścić nadzienie, zawinąć w rolady i spiąć wykałaczkami.

Porcja dla:

8 osób