30 min.
30 min.
150 min.
Pożywny, syty i pyszny!
Składniki:
- 500 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 500 g mąki żytniej
- 1 i ½ łyżki mąki pszennej
- 100 g suszonych śliwek
Przygotowanie:
1Rozczyn: Pół litra wody podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i trochę ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
2Do pozostałej wody dodajemy miód oraz sól i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników.
3Ciasto: Do duuuuużej michy przesiewamy obie mąki. Robimy dołek, do którego wlewamy miodową wodę i rozczyn. Mieszamy wszystko widelcem do wstępnego połączenia składników, a następnie przenosimy na stolnicę mocno oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Nie jest to proste, gdyż ciasto ma konsystencję raczej luźną i lepiącą.
4Podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk, będzie zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę, uderzamy pięścią, aby je odpowietrzyć i zagniatamy jeszcze ok 5 minut, w razie potrzeby oprószając mąką.
6Suszone śliwki kroimy na mniejsze części i zagniatamy przez 3-5 minut razem z ciastem, aby w miarę równomiernie się w nim rozłożyły. Z tak powstałego ciasta formujemy bochenek o dowolnym kształcie i układamy go na blasze posypanej delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
7Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni C. Na wierzchu chleba robimy nacięcia ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Porcja dla:
1 osoby