Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
150 min.

Pożywny, syty i pyszny!

Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki żytniej
  • 1 i ½ łyżki mąki pszennej
  • 100 g suszonych śliwek

Przygotowanie:

1Rozczyn: Pół litra wody podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i trochę ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

2Do pozostałej wody dodajemy miód oraz sól i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników.

3Ciasto: Do duuuuużej michy przesiewamy obie mąki. Robimy dołek, do którego wlewamy miodową wodę i rozczyn. Mieszamy wszystko widelcem do wstępnego połączenia składników, a następnie przenosimy na stolnicę mocno oprószoną mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Nie jest to proste, gdyż ciasto ma konsystencję raczej luźną i lepiącą.

4Podsypujemy mąką i wyrabiamy do momentu, w którym ciasto zacznie odchodzić od rąk, będzie zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, przekładamy ciasto do miski wysypanej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę, uderzamy pięścią, aby je odpowietrzyć i zagniatamy jeszcze ok 5 minut, w razie potrzeby oprószając mąką.

6Suszone śliwki kroimy na mniejsze części i zagniatamy przez 3-5 minut razem z ciastem, aby w miarę równomiernie się w nim rozłożyły. Z tak powstałego ciasta formujemy bochenek o dowolnym kształcie i układamy go na blasze posypanej delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

7Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni C. Na wierzchu chleba robimy nacięcia ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Porcja dla:

1 osoby