Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Wspaniała francuska przystawka. Jest pełna smaku. W kokilkach znajduje się wędzony łosoś, sos chrzanowy i całe jajko i tak przygotowane kokilki gotuje się w kąpieli wodnej.

Składniki:

  • 1 płat wędzonego łososia pokrojony na 4 równe kawałki
  • 1 łyżka sosu chrzanowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 38%
  • 4 jajka
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Zmiksować śmietanę z sosem chrzanowym, sokiem z cytryny i pieprzem na gładką, puszystą masę. Odstawić.

2Do każdej kokilki nałożyć po 1 kawałku łososia, po 1/4 sosu chrzanowego, a następnie wbić do każdej po 1 jajku.

3Do dużego garnka wlać wody na wysokość 3 cm. Wstawić do garnka kokilki, częściowo przykryć i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób