Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Baba ghanoush to lekki dip pochodzący z Libanu, którym smaruje się tam chleb i podaje jako dodatek do grillowanej jagnięciny. W skład wchodzi zgrillowany bakłażan, olej sezamowy, sok cytrynowy, czosnek i oliwa z oliwek.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Bakłażany umyć i wytrzeć. Ponakłuwać widelcem. Włączyć piekarnik na funkcji „grill” na wysoką temperaturę i grillować bakłażany aż skórka sczernieje.

2Wyjąć bakłażany z piekarnika i studzić przez 1 minutę. Przełożyć do plastikowego woreczka i pocierać woreczek w dłoniach, aby skórka zaczęła odchodzić od miąższu. Zdjąć skórkę, a bakłażany przełożyć do miski.

3Dodać ząbki czosnku, olej sezamowy i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

10 osób