Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Baba ghanoush to lekki dip pochodzący z Libanu, którym smaruje się tam chleb i podaje jako dodatek do grillowanej jagnięciny. W skład wchodzi zgrillowany bakłażan, olej sezamowy, sok cytrynowy, czosnek i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 4 łyżki oleju sezamowego
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Bakłażany umyć i wytrzeć. Ponakłuwać widelcem. Włączyć piekarnik na funkcji „grill” na wysoką temperaturę i grillować bakłażany aż skórka sczernieje.
2Wyjąć bakłażany z piekarnika i studzić przez 1 minutę. Przełożyć do plastikowego woreczka i pocierać woreczek w dłoniach, aby skórka zaczęła odchodzić od miąższu. Zdjąć skórkę, a bakłażany przełożyć do miski.
3Dodać ząbki czosnku, olej sezamowy i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
10 osób