Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ulubiony obiad całej mojej rodziny – roladki z kurczaka z nadzieniem z pietruszki, parmezanu i świeżego szpinaku. Najczęściej podaję je z makaronem wzbogaconym szpinakiem, który najpierw podsmażam z czosnkiem na oliwie.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g liści szpinaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Mięso pokroić na duże plastry i delikatnie rozbić na płaty. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić.

2Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i oderwać łodyżki.

3W miseczce wymieszać pietruszkę z masłem i parmezanem.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

5Na każdy plaster mięsa nałożyć warstwę nadzienia z pietruszką. Przykryć szpinakiem (5 liści na roladkę) i zwijać ruloniki.

6Każdą roladkę zawinąć w plastry boczku i zabezpieczyć wykałaczką albo obwinąć nicią kuchenną.

7Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób