20 min.
30 min.
50 min.
Ulubiony obiad całej mojej rodziny – roladki z kurczaka z nadzieniem z pietruszki, parmezanu i świeżego szpinaku. Najczęściej podaję je z makaronem wzbogaconym szpinakiem, który najpierw podsmażam z czosnkiem na oliwie.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 150 g liści szpinaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Mięso pokroić na duże plastry i delikatnie rozbić na płaty. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
2Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i oderwać łodyżki.
3W miseczce wymieszać pietruszkę z masłem i parmezanem.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
5Na każdy plaster mięsa nałożyć warstwę nadzienia z pietruszką. Przykryć szpinakiem (5 liści na roladkę) i zwijać ruloniki.
6Każdą roladkę zawinąć w plastry boczku i zabezpieczyć wykałaczką albo obwinąć nicią kuchenną.
7Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób