10 min.
15 min.
25 min.
Te eleganckie i delikatne racuszki doprawione są cebulą dymką i koperkiem. Świeża w smaku salsa to doskonały do nich dodatek.
Składniki:
- 300 ml chudego mleka
- 180 ml śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 jajka
- 4 cebule dymki, posiekane
- 2 duże gałązki świeżego koperku
Przygotowanie:
1Do mleka dodać 2 łyżki śmietany i sok z cytryny. Wymieszać starannie widelcem. Wlać połowę tej mieszaniny do miksera. Wbić jajka i dodać cebulę dymkę. Miksować przez minutę. Dodać koperek i mąkę, miksować, aż ciasto będzie dość jednolite, z maleńkimi kawałkami cebuli dymki i koperku. Wlać pozostałą mieszaninę mleczną i zmiksować. Dodać 50 g pokrojonego łososia i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Rozgrzać teflonową patelnię, wlać nieco oliwy lub oleju i rozprowadzić po całym dnie. Nałożyć około 2 łyżek ciasta – powinien powstać z tego racuszek o średnicy około 9 cm. Nałożyć jeszcze 2 lub 3 porcje ciasta, w niewielkich odstępach. Smażyć przez minutę, aż racuszki będą ścięte i na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki. Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni i trzymać na blasze w ciepłym piekarniku, gdy smażymy pozostałe placuszki – powinno ich być łącznie 18.
3Na środku każdego racuszka nałożyć po łyżeczce gęstej śmietany. Przykryć pozostałymi paseczkami łososia i udekorować kawiorem oraz koperkiem lub szczypiorkiem. Ułożyć na podgrzanym półmisku i podawać.
Porcja dla:
6 osób