30 min.
45 min.
75 min.
Jeśli raz spróbujesz tego domowego sposobu na gnocchi, nie będziesz już kupować gotowych klusek. Podawać polane masłem czosnkowym, posypane bazylią, lub wymieszane z pesto – jak kto lubi.
Składniki:
- 700 g mącznych ziemniaków
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Ugotować ziemniaki w łupinach do miękkości, ok. 25-35 minut. Sprawdzić widelcem, czy są ugotowane, odcedzić. Gdy lekko przestygną, obrać i przecisnąć przez praskę lub ugnieść na puree. Rozłożyć na dużej blasze i pozostawić, aby ostygły.
2Wyrobić ziemniaki z solą, jajkiem, mąką i gałką, aby powstało ciasto. Uformować z niego dwa wałki o średnicy nieco ponad 1 cm. Pokroić wałki na 3-centymetrowe kawałki. Każdy kawałek ciasta uformować w dłoniach, aby przypominał owalną kluskę i delikatnie przycisnąć od góry widelcem, tworząc wzorek.
3W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Zmniejszyć ogień, aby woda delikatnie się gotowała. Wrzucać kluski do wrzącej wody i gotować aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i odcedzić.
Porcja dla:
72 osób