Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
260 min.
260 min.
Jabłka i mięta to świetne połączenie. Podaję tę galaretkę do pieczeni jagnięcej, ale pasuje też do pieczonej wieprzowiny lub wołowiny.
Składniki:
- 1 kg jabłek – obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych
- 1 litr wody
- 50 g drobno posiekanej świeżej mięty
- 500 g cukru
Przygotowanie:
1Do dużego rondla włożyć jabłka, dodać 2 łyżki wody i gotować przez 20 minut na małym lub średnim ogniu. Przełożyć jabłka łyżką na duże sito i odstawić, aby sok ściekł do miski. (Odstawić na jakieś 3 godziny).
2Do rondla włożyć miętę i dodać 1 litr wody; doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.
3Dodać odcedzony sok z jabłek i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 40 minut, stale mieszając. Przelać do wyparzonych słoików.
Porcja dla:
2 osób