Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
260 min.

Jabłka i mięta to świetne połączenie. Podaję tę galaretkę do pieczeni jagnięcej, ale pasuje też do pieczonej wieprzowiny lub wołowiny.

Składniki:

  • 1 kg jabłek – obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych
  • 1 litr wody
  • 50 g drobno posiekanej świeżej mięty
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

1Do dużego rondla włożyć jabłka, dodać 2 łyżki wody i gotować przez 20 minut na małym lub średnim ogniu. Przełożyć jabłka łyżką na duże sito i odstawić, aby sok ściekł do miski. (Odstawić na jakieś 3 godziny).

2Do rondla włożyć miętę i dodać 1 litr wody; doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.

3Dodać odcedzony sok z jabłek i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez 40 minut, stale mieszając. Przelać do wyparzonych słoików.

Porcja dla:

2 osób