Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Danie to można przyrządzić bardzo szybko z dowolnych kiełbasek dobrej jakości. Musztarda z całymi ziarnami gorczycy nadaje purée ziemniaczanemu pikantny smak, a dzięki dodatkowi czerwonego wina sos jest wyjątkowo pyszny. Podawać z sezonowymi zielonymi warzywami.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 900 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 8 kiełbasek wieprzowych
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i posypać cukrem. Dusić na małym ogniu przez 12–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko skarmelizuje. Rozgrzać grill lub piekarnik na funkcji grill.

2W czasie kiedy cebula się dusi, wrzucić ziemniaki do lekko osolonego wrzątku i gotować przez 15 minut. Kiełbaski piec przez 15 minut, aż równomiernie się przyrumienią.

3Oprószyć cebulę mąką, wymieszać i dusić jeszcze przez minutę. Stopniowo dodać wywar i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić.

4Odcedzić ziemniaki i włożyć z powrotem do rondla. Utłuc z ciepłym mlekiem, masłem i musztardą.

5Nałożyć kopczyk purée na każdy talerz. Ułożyć na nim 2 kiełbaski i polać sosem.

Porcja dla:

4 osób