10 min.
20 min.
30 min.
Moja babcia i moja mama regularnie gotowały przegrzebki w ten sposób. Są po prostu wspaniałe! Zwłaszcza ikra. Przygotuj po dwa przegrzebki na osobę. Poproś na targu lub w sklepie, żeby sprzedawca od razu oczyścił przegrzebki.
Składniki:
- 8 przegrzebków
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 25 g bułki tartej
- 2 cebulki drobno posiekane
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Jeśli przegrzebki znajdują się w pozamykanych muszlach, należy najpierw oczyścić muszle pod bieżącą wodą, aby pozbyć się błota i piasku. Otworzyć muszle, wsuwając nóż w szczelinę i przecinając mięsień w miejscu, gdzie jest przyczepiony do płaskiej części muszli. Zachować jedynie białe mięso i ikrę (pomarańczową) i włożyć je z powrotem do muszli.
2W patelni rozgrzać masło, dodać cebulkę i smażyć przez kilka minut, a następnie dodać wino i gotować jeszcze kilka minut. Polać tym sosem muszle i posypać bułką tartą.
3Wstawić muszle do rozgrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a następnie podawać.
Porcja dla:
4 osób