Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Sposób na kluski dała mi moja babcia Danusia. Jeżeli potrzebujesz większą lub mniejsza porcję zasada jest prosta. 1 jajko i 1/4 mąki ziemniaczanej i 3/4 ziemniaków. SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Obrać, opłukać i ugotować ziemniaki.

2Ugotowane ziemniaki ubić (jak puree) i odczekać aż wystygną.

3Dodać jajko, mąkę, doprawić i wyrobić ciasto.

4Uformować kuleczki i porobić w nich dziurki.

5Wrzucić do gotującej się osolonej wody.

6Po wypłynięciu gotować 1 min.

7ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂

Porcja dla:

4 osób