Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
216020 min.

Pyszny i prosty sposób na domową nalewkę ze śliwek węgierek. Można się nią degustować już po pół roku leżakowania. Zmieniłam tytuł tego przepisu bo piszecie, że śliwowica to mocniejszy alkohol. Dla mnie ta nalewka już jest wystarczająco mocna, może dlatego tak się ja u nas nazywa 😉

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 300 g cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki

Przygotowanie:

1Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, zalać gąsiorku wódką i spirytusem, zakorkować gąsior i odstawić w ciemne miejsce na 5 tygodni.

2Po upływie tego czasu dodać cukier i odstawić na kolejne 4 tygodnie.

3Po upływie tego czasu przecedzić nalewkę np. przez filtr do parzenia kawy lub przez gęstą gazę i przelać do butelek. Odstawić zakorkowane butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Porcja dla:

1 osoby