10 min.
20 min.
30 min.
Ten wspaniały i autentyczny w smaku tajski deser jest tak samo dobry, jeśli nie lepszy, niż każdy słodki kleisty ryż z mango dostępny w tajskich restauracjach.
Składniki:
- 300 g (1 i 1/2 szkl.) nieugotowanego białego ryżu krótkoziarnistego
- 500 ml (2 szkl.) wody
- 350 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka kokosowego
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka kokosowego
Przygotowanie:
1W rondlu wymieszać ryż z wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż (15 do 20 minut).
2Podczas gdy ryż się gotuje, w rondlu na średnim ogniu wymieszać 1,5 szklanki mleka kokosowego z 1 szklanką cukru i 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić. Dodać ugotowany ryż do mieszaniny z mlekiem kokosowym; przykryć. Pozostawić na 1 godzinę do ostygnięcia.
3Zrobić sos, mieszając w rondlu 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1 łyżką cukru, 1/4 łyżeczki soli i tapioką, a następnie doprowadzić do wrzenia.
4Kleisty ryż wyłożyć na talerz. Ułożyć mango na ryżu. Polać sosem mango i ryż. Posypać sezamem.
Porcja dla:
4 osób