Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten wspaniały i autentyczny w smaku tajski deser jest tak samo dobry, jeśli nie lepszy, niż każdy słodki kleisty ryż z mango dostępny w tajskich restauracjach.

Składniki:

  • 300 g (1 i 1/2 szkl.) nieugotowanego białego ryżu krótkoziarnistego
  • 500 ml (2 szkl.) wody
  • 350 ml (1 i 1/2 szkl.) mleka kokosowego
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka kokosowego

Przygotowanie:

1W rondlu wymieszać ryż z wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż (15 do 20 minut).

2Podczas gdy ryż się gotuje, w rondlu na średnim ogniu wymieszać 1,5 szklanki mleka kokosowego z 1 szklanką cukru i 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić. Dodać ugotowany ryż do mieszaniny z mlekiem kokosowym; przykryć. Pozostawić na 1 godzinę do ostygnięcia.

3Zrobić sos, mieszając w rondlu 1/2 szklanki mleka kokosowego z 1 łyżką cukru, 1/4 łyżeczki soli i tapioką, a następnie doprowadzić do wrzenia.

4Kleisty ryż wyłożyć na talerz. Ułożyć mango na ryżu. Polać sosem mango i ryż. Posypać sezamem.

Porcja dla:

4 osób