Czas przygotowania:
75 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
100 min.

Biriani to potrawa z wędzonego mięsa, drobiu, ryb lub warzyw wymieszanych z ryżem, która może być kompletnym posiłkiem. Przyrządzone według tego przepisu curry z indyka zapiekamy w warstwach, a następnie podajemy z raitą ze świeżych ogórków.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 450 g filetu z udźca indyka, pokrojonego w kostkę
  • 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 mała świeża papryczka chilii, drobno posiekana
  • ziarna z 10 strączków kardamonu, lekko utłuczone
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 6 goździków
  • 1 kawałek cynamonu
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, pokruszonych
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 ml wywaru z kurczaka
  • 55 g sułtanek
  • 225 g ryżu basmati, przepłukanego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 30 g prażonych migdałów w płatkach
  • sól

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż mocno się przyrumieni.

2Dodać imbir, chili, kardamon, kmin rzymski, kolendrę, goździki, cynamon, liście laurowe i ziarna pieprzu. Smażyć minutę, cały czas mieszając, żeby nie przypalić przypraw.

3Dodać pomidory wraz z sokiem, wywar, sułtanki oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 45 minut.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Włożyć ryż do rondla, wlać 600 ml wody, dodać kurkumę i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu około 7 minut, aż ryż zrobi się niemal miękki. Odlać wodę, której nie wchłonął.

5Ułożyć curry z indyka i ryż warstwami w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, sprawdzić po 20 minutach i w razie potrzeby dolać nieco wywaru (płynu powinno być tyle, by ryż ugotował się do końca).

6Przyrządzić raitę. Wymieszać oba jogurty z ogórkiem i miętą. Doprawić do smaku szczyptą soli.

7Kiedy biriani będzie gotowe, starannie je wymieszać i posypać prażonymi migdałami. Podawać z raitą.

Porcja dla:

4 osób