75 min.
25 min.
100 min.
Biriani to potrawa z wędzonego mięsa, drobiu, ryb lub warzyw wymieszanych z ryżem, która może być kompletnym posiłkiem. Przyrządzone według tego przepisu curry z indyka zapiekamy w warstwach, a następnie podajemy z raitą ze świeżych ogórków.
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, posiekana
- 450 g filetu z udźca indyka, pokrojonego w kostkę
- 15 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 mała świeża papryczka chilii, drobno posiekana
- ziarna z 10 strączków kardamonu, lekko utłuczone
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 6 goździków
- 1 kawałek cynamonu
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, pokruszonych
- 400 g pomidorów z puszki
- 300 ml wywaru z kurczaka
- 55 g sułtanek
- 225 g ryżu basmati, przepłukanego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 30 g prażonych migdałów w płatkach
- sól
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż mocno się przyrumieni.
2Dodać imbir, chili, kardamon, kmin rzymski, kolendrę, goździki, cynamon, liście laurowe i ziarna pieprzu. Smażyć minutę, cały czas mieszając, żeby nie przypalić przypraw.
3Dodać pomidory wraz z sokiem, wywar, sułtanki oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 45 minut.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Włożyć ryż do rondla, wlać 600 ml wody, dodać kurkumę i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu około 7 minut, aż ryż zrobi się niemal miękki. Odlać wodę, której nie wchłonął.
5Ułożyć curry z indyka i ryż warstwami w naczyniu żaroodpornym. Przykryć, wstawić do piekarnika i piec 25 minut, sprawdzić po 20 minutach i w razie potrzeby dolać nieco wywaru (płynu powinno być tyle, by ryż ugotował się do końca).
6Przyrządzić raitę. Wymieszać oba jogurty z ogórkiem i miętą. Doprawić do smaku szczyptą soli.
7Kiedy biriani będzie gotowe, starannie je wymieszać i posypać prażonymi migdałami. Podawać z raitą.
Porcja dla:
4 osób