30 min.
10 min.
40 min.
Wspaniały sposób na przechowanie do zimy tych pysznych i zdrowych leśnych owoców. Największa frajda to „ubijanie” jagód w słoiczkach!
Składniki:
- 2 kg jagód
- około 2 szklanki cukru
Przygotowanie:
1Jagody przebrać z listków.
2Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.
3Jagody wsypywać do słoików, stukając dłonią w dno (dzięki temu więcej się zmieści w słoikach, ponieważ potem jagody znacznie się kurczą). Kiedy słoik będzie napełniony do połowy, należy nasypać 1-2 łyżki cukru, a następnie dołożyć jagód do pełna. Znowu ubić i na wierzch wsypać 1-2 łyżki cukru.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
12 osób