Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wspaniały sposób na przechowanie do zimy tych pysznych i zdrowych leśnych owoców. Największa frajda to „ubijanie” jagód w słoiczkach!

Składniki:

  • 2 kg jagód
  • około 2 szklanki cukru

Przygotowanie:

1Jagody przebrać z listków.

2Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć.

3Jagody wsypywać do słoików, stukając dłonią w dno (dzięki temu więcej się zmieści w słoikach, ponieważ potem jagody znacznie się kurczą). Kiedy słoik będzie napełniony do połowy, należy nasypać 1-2 łyżki cukru, a następnie dołożyć jagód do pełna. Znowu ubić i na wierzch wsypać 1-2 łyżki cukru.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 10 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

12 osób