10 min.
20 min.
60 min.
Kaiserschmarrn to omlet pochodzący z Austrii – zupełnie inny od naszego, ale absolutnie przepyszny. Dostałam ten przepis od znajomej z Wiednia i to najlepszy omlet, jaki kiedykolwiek jadłam! Podawać z sosem owocowym.
Składniki:
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 500 ml mleka
Przygotowanie:
1Rodzynki włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na 30 minut. Odcedzić i osuszyć.
2Zmiksować żółtka z cukrem i solą na jasną, gęstą masę. Wmieszać mleko i aromat waniliowy. Następnie stopniowo dodawać mąkę, stale miksując. Na koniec wmieszać rodzynki.
3Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać całość łyżką.
4W głębokiej patelni (o średnicy ok. 20 cm) na małym ogniu rozgrzać łyżkę masła i wlać połowę ciasta na grubość ok. 5 cm. Smażyć przez około 4 minuty, aż ciasto się podniesie, a od spodu się lekko przyrumieni. Zdjąć z patelni, dodać do niej kolejną łyżkę masła, odwrócić omlet i smażyć drugą stronę przez 4 minuty.
5Gotowy omlet pokroić dwoma widelcami na 6-8 części i umieścić na ciepłym talerzu. Powtórzyć z pozostałą częścią ciasta.
6Rozgrzać pozostałe masło i podsmażać jeszcze raz wszystkie kawałki omletu przez 2 minuty, raz odwracając je na drugą stronę. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionym sosem owocowym.
Porcja dla:
4 osób