Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Soczyste i smaczne kotlety mielone z mięsa indyka, w sosie pieczarkowym. Dobry i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g chleba pszennego, namoczonego
  • 1 jajko
  • 500 g mielonego indyka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W blenderze zmiksować czosnek z cebulą i namoczonym chlebem. Dodać jajko i znów zmiksować.

2Z tą masą wymieszać mięso. Dodać sól i pieprz.

3Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać olej i nakładać placki z masy, lekko rozpłaszczając je łyżką.

4Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Jak jedna strona się zrumieni, odwrócić na drugą.

5W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na średnim ogniu. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać mleko lub śmietanę, cały czas mieszając i gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

6Kotlety polać sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób