15 min.
15 min.
30 min.
Soczyste i smaczne kotlety mielone z mięsa indyka, w sosie pieczarkowym. Dobry i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g chleba pszennego, namoczonego
- 1 jajko
- 500 g mielonego indyka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W blenderze zmiksować czosnek z cebulą i namoczonym chlebem. Dodać jajko i znów zmiksować.
2Z tą masą wymieszać mięso. Dodać sól i pieprz.
3Na patelni, na dużym ogniu rozgrzać olej i nakładać placki z masy, lekko rozpłaszczając je łyżką.
4Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony. Jak jedna strona się zrumieni, odwrócić na drugą.
5W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na średnim ogniu. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać mleko lub śmietanę, cały czas mieszając i gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
6Kotlety polać sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób