Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
610 min.

Ten pasztet smakuje nie tylko zwolennikom diety wegetariańskiej. Pyszny grzybowo-sojowy dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 250 g soi
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Suszone grzyby i soję namoczyć na noc w oddzielnych garnkach. Następnego dnia ugotować i odcedzić.

2Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć przez 15 minut, aż odparuje woda.

3Ugotowane grzyby i soję przepuścić przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać podsmażone pieczarki z cebulą, wymieszać.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Keksówkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.

5Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy grzybowo-sojowej. Białka ubić na sztywną pianę.

6Do masy pasztetowej dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.

7Piec przez około 30-40 minut.

Porcja dla:

10 osób