90 min.
40 min.
610 min.
Ten pasztet smakuje nie tylko zwolennikom diety wegetariańskiej. Pyszny grzybowo-sojowy dodatek do kanapek.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 250 g soi
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Suszone grzyby i soję namoczyć na noc w oddzielnych garnkach. Następnego dnia ugotować i odcedzić.
2Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć przez 15 minut, aż odparuje woda.
3Ugotowane grzyby i soję przepuścić przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać podsmażone pieczarki z cebulą, wymieszać.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Keksówkę lekko natłuścić i wysypać bułką tartą.
5Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy grzybowo-sojowej. Białka ubić na sztywną pianę.
6Do masy pasztetowej dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.
7Piec przez około 30-40 minut.
Porcja dla:
10 osób