Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

To niesamowite, jak z zaledwie kilku składników może powstać tak smaczna przekąska. Pieczarki nadziewane są kiełbasą chorizo, czosnkiem i szalotką, a następnie są zapiekane. Proste i pyszne! To doskonała przekąska na każdą imprezę.

Składniki:

  • 400 g dużych pieczarek (około 16 sztuk)
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku – do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Obficie posmarować oliwą naczynie żaroodporne.

2Pieczarki oczyścić i odciąć nóżki. Nóżki drobno posiekać. Zdjąć skórę z kiełbasy; kiełbasę drobno posiekać.

3W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić szalotkę. Dodać nóżki pieczarek, chorizo i czosnek i dusić na średnim ogniu. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

4Nakładać nadzienie do kapeluszy pieczarek i włożyć je do przygotowanego naczynia żaroodpornego (nadzieniem do góry). Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 -15 minut. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób