30 min.
15 min.
45 min.
To niesamowite, jak z zaledwie kilku składników może powstać tak smaczna przekąska. Pieczarki nadziewane są kiełbasą chorizo, czosnkiem i szalotką, a następnie są zapiekane. Proste i pyszne! To doskonała przekąska na każdą imprezę.
Składniki:
- 400 g dużych pieczarek (około 16 sztuk)
- 200 g kiełbasy chorizo
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki drobno posiekane
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku – do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C. Obficie posmarować oliwą naczynie żaroodporne.
2Pieczarki oczyścić i odciąć nóżki. Nóżki drobno posiekać. Zdjąć skórę z kiełbasy; kiełbasę drobno posiekać.
3W patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i zeszklić szalotkę. Dodać nóżki pieczarek, chorizo i czosnek i dusić na średnim ogniu. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
4Nakładać nadzienie do kapeluszy pieczarek i włożyć je do przygotowanego naczynia żaroodpornego (nadzieniem do góry). Piec w nagrzanym piekarniku przez 10 -15 minut. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób