Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wyjątkowo aromatyczna szynka nie tylko na świąteczne okazje. Przed podaniem można udekorować suszonymi owocami lub plasterkami ananasa i brzoskwiń z puszki. Zobacz nasz przepis video z tą szynką!

Składniki:

  • 1 wędzona gotowana szynka
  • goździki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 175 g miodu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml szampana

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

2W szynkę powbijać goździki.

3W miseczce wymieszać masło z sosem Worcester, miodem i musztardą. W dzbanku wymieszać sok z szampanem.

4Szynkę umieścić w brytfance i polać miodem z musztardą. Polać połową mieszaniny soku z szampanem.

5Piec przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając pozostałym sokiem z szampanem.

Porcja dla:

10 osób