Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
150 min.
150 min.
Wyjątkowo aromatyczna szynka nie tylko na świąteczne okazje. Przed podaniem można udekorować suszonymi owocami lub plasterkami ananasa i brzoskwiń z puszki. Zobacz nasz przepis video z tą szynką!
Składniki:
- 1 wędzona gotowana szynka
- goździki
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 175 g miodu
- 1,5 łyżki musztardy
- 250 ml soku pomarańczowego
- 250 ml szampana
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2W szynkę powbijać goździki.
3W miseczce wymieszać masło z sosem Worcester, miodem i musztardą. W dzbanku wymieszać sok z szampanem.
4Szynkę umieścić w brytfance i polać miodem z musztardą. Polać połową mieszaniny soku z szampanem.
5Piec przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając pozostałym sokiem z szampanem.
Porcja dla:
10 osób