Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
80 min.

To szybkie, orientalne danie jest gotowe w mniej niż 20 minut. Indyka trzeba marynować przez godzinę, więc najlepiej przygotować go z rana, żeby po pracy po prostu wszystko razem wrzucić na patelnię i przygotować szybki obiad.

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka
  • 5 cm kawałek imbiru, posiekany (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • chilli do smaku

Przygotowanie:

1Indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w jednakowe plastry.

2Marynata: wymieszać imbir z 2 łyżkami sosu sojowego, solą, pieprzem, chilli i z czosnkiem. Obtoczyć indyka w marynacie i wstawić na godzinę do lodówki.

3W dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i chwilę podsmażać indyka. Wmieszać kawałki ananasa.

4Kiełki opłukać pod zimną wodą na sicie, odcedzić i dodać do patelni, stale mieszając.

5Doprawić sosem sojowym, przyprawami i solą. Posiekać szczypiorek i posypać potrawę po wierzchu. Podawać na ryżu lub na makaronie.

Porcja dla:

2 osób