05 min.
15 min.
80 min.
To szybkie, orientalne danie jest gotowe w mniej niż 20 minut. Indyka trzeba marynować przez godzinę, więc najlepiej przygotować go z rana, żeby po pracy po prostu wszystko razem wrzucić na patelnię i przygotować szybki obiad.
Składniki:
- 300 g piersi z indyka
- 5 cm kawałek imbiru, posiekany (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru)
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- chilli do smaku
Przygotowanie:
1Indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w jednakowe plastry.
2Marynata: wymieszać imbir z 2 łyżkami sosu sojowego, solą, pieprzem, chilli i z czosnkiem. Obtoczyć indyka w marynacie i wstawić na godzinę do lodówki.
3W dużej patelni lub w woku rozgrzać olej i chwilę podsmażać indyka. Wmieszać kawałki ananasa.
4Kiełki opłukać pod zimną wodą na sicie, odcedzić i dodać do patelni, stale mieszając.
5Doprawić sosem sojowym, przyprawami i solą. Posiekać szczypiorek i posypać potrawę po wierzchu. Podawać na ryżu lub na makaronie.
Porcja dla:
2 osób