15 min.
06 min.
21 min.
Kawałki smażonego soczystego befsztyka ze świeżym imbirem, pieczarkami, czerwoną papryką i kruchymi warzywami, podane z chińskim makaronem, to znakomite danie na szybki obiad. Sos hoisin, chiński sos ze śliwek i soi, nadaje potrawie bogaty wschodni smak.
Składniki:
- 170 g chińskiego makaronu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 125 g pieczarek, pokrojonych na połówki
- 1 befsztyk z polędwicy wołowej, ok. 200 g, pokrojony na paski
Przygotowanie:
1Makaron włożyć do naczynia, zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut (lub zgodnie z przepisem na opakowaniu).
2Podgrzać olej słonecznikowy w woku albo na dużej patelni, dodać czosnek i imbir, smażyć krótką chwilę. Dodać paprykę i pieczarki, smażyć na dużym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną.
3Dodać paski mięsa, fasolę i dymkę, smażyć jeszcze przez 1–2 minuty, aż mięso stanie się rumiane.
4Wymieszać sos hoisin z sojowym, zamieszać energicznie, żeby się spienił, dodać olej sezamowy. Odcedzić makaron. Podawać mięso z sosem ułożone na makaronie, przybrane posiekaną dymką.
Porcja dla:
2 osób