Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty i szybki sposób przyrządzenia domownikom ich ulubionej potrawy bez użycia kuchenki. Jeśli ktoś woli, może zamiast jednej dużej porcji w folii zrobić 4 małe, ale wtedy należy pamiętać, że będą się piec dużo szybciej!

Składniki:

  • 4 czerwone ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 10 g posiekanej świeżej bazylii
  • 60 g pokrojonego w kostkę masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill na średnim ogniu.

2Ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków na folii aluminiowej wraz z cebulą, czosnkiem, bazylią i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć folię wokół ziemniaków tak, by powstała zamknięta koperta.

3Położyć opakowanie z ziemniakami na gorącym grillu niebezpośrednio nad ogniem i piec przez 30 minut lub aż ziemniaki będą miękkie. W połowie pieczenia przewrócić opakowanie na drugą stronę.

Porcja dla:

4 osób