Czas przygotowania:
05 min.
Całkowity czas:
05 min.

To bardzo pożywna pasta, bo awokado ma mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzieci ją uwielbiają, a jej przygotowanie zajmuje chwilkę!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżek serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

1Awokado umyć, a następnie ostrym nożem przekroić na pół, wkoło pestki. Przekręcić, jak jajko z niespodzianką i rozpołowić.

2Wydrążyć łyżeczką miąższ, a pestkę i skórę wyrzucić.

3Miąższ włożyć do miseczki, skropić sokiem cytrynowym, dodać serek śmietankowy i wyrobić wszystko widelcem na gładką masę, rozgniatając awokado.

4Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smarować pastą pieczywo, najlepiej razowe.

Porcja dla:

6 osób