Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
05 min.
05 min.
To bardzo pożywna pasta, bo awokado ma mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzieci ją uwielbiają, a jej przygotowanie zajmuje chwilkę!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 łyżek serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1Awokado umyć, a następnie ostrym nożem przekroić na pół, wkoło pestki. Przekręcić, jak jajko z niespodzianką i rozpołowić.
2Wydrążyć łyżeczką miąższ, a pestkę i skórę wyrzucić.
3Miąższ włożyć do miseczki, skropić sokiem cytrynowym, dodać serek śmietankowy i wyrobić wszystko widelcem na gładką masę, rozgniatając awokado.
4Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smarować pastą pieczywo, najlepiej razowe.
Porcja dla:
6 osób