Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
22 min.

Szybki sposób na sycący posiłek – usmażymy wołowinę i cynaderki metodą stir-fry z cebulą i papryką, a następnie doprawimy winem i chrzanem.

Składniki:

  • 200 g jagnięcych cynaderek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 400 g rumsztyku, pokrojonego w cienkie paski
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 1–1½ łyżki chrzanu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Przygotowanie:

1Pokroić cynaderki na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć przez 3–4 minuty, żeby trochę zmiękły. Wyjąć z patelni i ustawić w ciepłym miejscu.

2Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić paseczki mięsa i kawałki cynaderek. Smażyć na dużym ogniu przez 4–5 minut, cały czas mieszając, aż przyrumienią się równomiernie, a nadmiar sosu wyparuje.

3Wlać wino i gotować przez 1–2 minuty, żeby sos trochę odparował. Dodać chrzan i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem.

4Nałożyć cebulę i paprykę z powrotem na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Podawać.

Porcja dla:

4 osób