Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Pyszny i wykwintny sposób na drób z grilla. Pachnące rozmarynem kotleciki z piersi indyka z pieczarkami i cebulą, otulone plasterkami boczku w aromatycznej marynacie z białego wina. Uczta dla podniebienia!
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 600 g piersi z indyka
- 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
- 4-5 gałązek rozmarynu
- 8 plasterków chudego wędzonego boczku
Przygotowanie:
1Wino wymieszać z oliwą, czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
2Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 8 małych kotlecików. Skropić przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.
3Na każdy kotlecik położyć po kilka plasterków pieczarek i cebuli, udekorować rozmarynem.
4Każdy kotlecik ciasno owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
5Rozgrzać grill do średniej temperatury. Mięso ułożyć na tackach do grilla. Piec przez 30 minut, często smarując marynatą. Po 15 minutach przewrócić na drugą stronę.
Porcja dla:
4 osób