Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Pyszny i wykwintny sposób na drób z grilla. Pachnące rozmarynem kotleciki z piersi indyka z pieczarkami i cebulą, otulone plasterkami boczku w aromatycznej marynacie z białego wina. Uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 600 g piersi z indyka
  • 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
  • 4-5 gałązek rozmarynu
  • 8 plasterków chudego wędzonego boczku

Przygotowanie:

1Wino wymieszać z oliwą, czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

2Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 8 małych kotlecików. Skropić przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na 2 godziny.

3Na każdy kotlecik położyć po kilka plasterków pieczarek i cebuli, udekorować rozmarynem.

4Każdy kotlecik ciasno owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.

5Rozgrzać grill do średniej temperatury. Mięso ułożyć na tackach do grilla. Piec przez 30 minut, często smarując marynatą. Po 15 minutach przewrócić na drugą stronę.

Porcja dla:

4 osób