Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie ogórków do domowej spiżarni. Polecam te ogórki w zalewie miodowej.
Składniki:
- 2 kg ogórków, umytych
Przygotowanie:
1Ogórki pokroić w plastry o grubości 0,5 cm, włożyć do słoików.
2Wszystkie składniki na zalewę zagotować i gorącą napełniać słoiki z ogórkami.
3W dużym garnku zagotować wodę. Ostrożnie wstawić słoiki i pasteryzować (gotować na wolnym ogniu) przez 5-10 minut.
4Wyjąć słoiki ostrożnie z garnka, postawić na ściereczce i odczekać aż wystygną. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Porcja dla:
4 osób