Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Fondue z serem gruyere i emmentalerem jest wspaniałym daniem na spotkania z ukochaną osobą (to świetna kolacja walentynkowa!) albo w gronie przyjaciół. Bardzo łatwo się je robi.

Składniki:

  • 250 g grojera
  • 250 g ementalera
  • 2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 bagietka

Przygotowanie:

1Zetrzeć obydwa sery, dodać skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać.

2Czosnek przekroić na pół i natrzeć nim garnek do fondue.

3Postawić na małym ogniu i wlać wino. Doprowadzić do lekkiego wrzenia.

4Stopniowo dodawać ser i mieszać robiąc ósemki. Dodać sól i gałkę muszkatołową.

5Postawić na podgrzewaczu i podać.

6Teraz można zanurzać warzywa, chleb pokrojony w kostkę, ugotowane ziemniaczki, a nawet winogrona!

Porcja dla:

5 osób