Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Fondue z serem gruyere i emmentalerem jest wspaniałym daniem na spotkania z ukochaną osobą (to świetna kolacja walentynkowa!) albo w gronie przyjaciół. Bardzo łatwo się je robi.
Składniki:
- 250 g grojera
- 250 g ementalera
- 2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 bagietka
Przygotowanie:
1Zetrzeć obydwa sery, dodać skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszać.
2Czosnek przekroić na pół i natrzeć nim garnek do fondue.
3Postawić na małym ogniu i wlać wino. Doprowadzić do lekkiego wrzenia.
4Stopniowo dodawać ser i mieszać robiąc ósemki. Dodać sól i gałkę muszkatołową.
5Postawić na podgrzewaczu i podać.
6Teraz można zanurzać warzywa, chleb pokrojony w kostkę, ugotowane ziemniaczki, a nawet winogrona!
Porcja dla:
5 osób