Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
180 min.

Po prostu doskonałe w smaku i łatwe do zrobienia pieczywo pełnoziarniste. (A przepis na tyle wyrozumiały, że nie wymaga precyzji w odmierzaniu składników.)

Składniki:

  • 700 ml (3 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 14 g suchych drożdży
  • 80 ml (1/3 szklanki) miodu
  • 690 g (5 szklanek) mąki chlebowej
  • 3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i 1/3 szklanki miodu. Dodać 5 szklanek białej mąki chlebowej i wymieszać. Zostawić ciasto na 30 minut, lub aż wyrośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.

2Dodać 3 łyżki stopionego masła, 1/3 szklanki miodu i sól. Domieszać 2 szklanki mąki pszennej. Na oprószonej mąką stolnicy zagnieść ciasto wrabiając tyle mąki pełnoziarnistej, aby zaczęło odrywać się od stolnicy. Na dotyk może być nadal lepkie. Może to wymagać od 2 do 4 dodatkowych szklanek mąki. Następnie włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i obrócić kilkakrotnie w misce, by pokryło się tłuszczem. Nakryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

3Zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 3 bochenki. Włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek wielkości ok. 13 x 23 cm i zostawić do wyrośnięcia do ok. 2,5 cm ponad krawędź foremki.

4Piec w temperaturze 175°C przez 25 do 30 minut; nie przypiec zanadto! Gdy chleb będzie gotowy, lekko posmarować wierzch za pomocą pędzelka dwiema łyżkami stopionego masła lub margaryny, aby skóra nie zrobiła się zbyt twarda. Pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

36 osób