Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Chrupiące rösti pochodzi ze Szwajcarii i jest świetnym dodatkiem do warzyw, ryb i mięsa. Pychota!

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 60 g parmezanu w kawałku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umyć ziemniaki, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym i zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać je w misce z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem.

2Wyłożyć zawartość miski na blachę do pieczenia w 8 małych porcjach, w odstępach po około 10 cm. Uformować z nich łyżką placuszki o grubości około 1 cm. Piec w gorącym piekarniku około 20 minut, żeby dość mocno się przyrumieniły.

3Zetrzeć parmezan na grubej tarce. Posypać rösti parmezanem i piec nadal w piekarniku około 5 minut, aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób