Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Śledzie w zalewie, gotowane i podawane na zimno można zjadać bez dodatków, same w sobie stanowią sycącą potrawę.
Składniki:
- 1 kg filetów śledzi zielonych
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki wegety
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- ziele angielskie, liść laurowy
- 1 papryka surowa
- 2 ogórki kiszone
- 3 cebule
Przygotowanie:
1Śledzie pokrojone na kawałki podzielić na 2 lub 3 porcje. Jedną warstwę położyć do garnka, posypać częścią wymieszanych przypraw, położyć na to pokrojone w kostkę paprykę, ogórek i cebulę. Na to położyć kolejną warstwę śledzi, posypać kolejną częścią przypraw i warzyw itd.
2Zalewę wymieszać i zalać śledzie. Zagotować. Po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut). Podawać zimne.
Porcja dla:
6 osób