Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
210 min.

Pyszna przystawka na imprezę nie tylko karnawałową. Śledzik w sosie z suszonych śliwek i migdałów. Pycha!

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka
  • 300 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1Filety namoczyć w mleku na 3 godziny. Odsączyć i zwinąć w rulonki.

2Śliwki namoczyć na godzinę w 1/2 szklanki wody. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać.

3Namoczone śliwki ugotować do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito, dodać oliwę i migdały, wymieszać. Doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny.

4Ruloniki ze śledzi ułożyć na półmisku, polać sosem i posypać natką.

Porcja dla:

4 osób