Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Pyszny i prosty świąteczny napój na bazie jajek i mleka, z dodatkiem gałki muszkatołowej. Szczególnie popularny w okresie Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka (430 g) słodzonego skondensowanego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 1 szczypta soli
  • 160 ml śmietany tortowej
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Jajka ubić, dodać skondensowane mleko, wanilię, mleko i sól, zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.

2Śmietanę ubić i wymieszać z mleczno-jajeczną masą. Posypać gałką i schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

11 osób