Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ziemniaki zawsze wszystkim smakują i są doskonałym dodatkiem do pieczeni, jajka sadzonego lub sałatki.

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
  • 2 cebule
  • 75 g smalcu wieprzowego lub 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Wymyć ziemniaki, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by je ledwo przykryła. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odlać wodę, odparować jej resztkę i odstawić odkryte, by się ochłodziły. Następnie obrać ze skórki i odstawić na noc do zupełnego schłodzenia.

2Pokroić ziemniaki w plasterki. Posiekać cebulę. Rozgrzać smalec lub olej na dużej patelni. Smażyć plasterki na średnim ogniu około 15 minut, kilka razy przewracając. Zsunąć je na jedną stronę patelni.

3Podsmażać cebulę około 5 minut na wolnej stronie patelni. Ostrożnie zmieszać ziemniaki z cebulą drewnianą łopatką i podsmażać jeszcze 5 minut, aż ziemniaki pięknie się przyrumienią i będą chrupiące. Przyprawić solą oraz pieprzem i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób