15 min.
30 min.
45 min.
Ziemniaki zawsze wszystkim smakują i są doskonałym dodatkiem do pieczeni, jajka sadzonego lub sałatki.
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
- 2 cebule
- 75 g smalcu wieprzowego lub 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Wymyć ziemniaki, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by je ledwo przykryła. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odlać wodę, odparować jej resztkę i odstawić odkryte, by się ochłodziły. Następnie obrać ze skórki i odstawić na noc do zupełnego schłodzenia.
2Pokroić ziemniaki w plasterki. Posiekać cebulę. Rozgrzać smalec lub olej na dużej patelni. Smażyć plasterki na średnim ogniu około 15 minut, kilka razy przewracając. Zsunąć je na jedną stronę patelni.
3Podsmażać cebulę około 5 minut na wolnej stronie patelni. Ostrożnie zmieszać ziemniaki z cebulą drewnianą łopatką i podsmażać jeszcze 5 minut, aż ziemniaki pięknie się przyrumienią i będą chrupiące. Przyprawić solą oraz pieprzem i natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób