Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Smaczny i niecodzienny sposób na zachowanie arbuza z lata! Pasteryzowany w zalewie rumowej z dodatkiem miodu, wanilii i cytryny.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 1 cytryna lub limonka

Przygotowanie:

1Arbuza pokroić w 2 cm kostkę.

2Cytrynę pokroić w plasterki.

3Wszystkie składniki na zalewę zagotować.

4Do wyparzonych słoików nakładać arbuza i cytrynę, zalać zalewą.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób