Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Smaczny i niecodzienny sposób na zachowanie arbuza z lata! Pasteryzowany w zalewie rumowej z dodatkiem miodu, wanilii i cytryny.
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 1 cytryna lub limonka
Przygotowanie:
1Arbuza pokroić w 2 cm kostkę.
2Cytrynę pokroić w plasterki.
3Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
4Do wyparzonych słoików nakładać arbuza i cytrynę, zalać zalewą.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
3 osób