Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
200 min.

Doskonały przepis na przyrządzenie pysznej golonki. Najpierw gotuję ją z czosnkiem i przyprawami, a następnie piekę w piwno-miodowym sosie.

Składniki:

  • 3 golonki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Golonki oczyścić (jeśli potrzeba – ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do dużego garnka, zalać wodą, aby były przykryte i dodać wszystkie przyprawy do gotowania.

2Gotować przez 2 godziny.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

46 ząbków czosnku rozetrzeć z solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy do pieczenia. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.

5Golonkę wyjąć z wywaru po gotowaniu. Naciąć w kratkę skórę i dokładnie natrzeć bejcą. Ziemniaki również posmarować tą samą marynatą do pieczenia. Ułożyć na blaszce.

6Piec przez około 1 godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.

Porcja dla:

6 osób