Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
200 min.
200 min.
Doskonały przepis na przyrządzenie pysznej golonki. Najpierw gotuję ją z czosnkiem i przyprawami, a następnie piekę w piwno-miodowym sosie.
Składniki:
- 3 golonki
- 3 liście laurowe
- 6 ząbków czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Golonki oczyścić (jeśli potrzeba – ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do dużego garnka, zalać wodą, aby były przykryte i dodać wszystkie przyprawy do gotowania.
2Gotować przez 2 godziny.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
46 ząbków czosnku rozetrzeć z solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy do pieczenia. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
5Golonkę wyjąć z wywaru po gotowaniu. Naciąć w kratkę skórę i dokładnie natrzeć bejcą. Ziemniaki również posmarować tą samą marynatą do pieczenia. Ułożyć na blaszce.
6Piec przez około 1 godzinę, aż ziemniaki będą miękkie.
Porcja dla:
6 osób