Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Wspaniałe na przystawkę na świąteczny stół lub towarzyskie przyjęcie – zamiast hiszpańskiego sera manchego można dodać parmezan.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 brokuły, podzielone na różyczki
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 150 g sera manchego, startego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W rondelku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać brokuły, zalać winem i gotować na małym ogniu, aż brokuły zmiękną. Zmiksować na puree.

2Do puree brokułowego dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Dodać ser, doprawić solą i pieprzem.

3Masę przekładać do foremek na babeczki, a następnie wykładać na talerze. Można podawać na ciepło i zimno.