Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Wspaniałe na przystawkę na świąteczny stół lub towarzyskie przyjęcie – zamiast hiszpańskiego sera manchego można dodać parmezan.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 brokuły, podzielone na różyczki
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 100 ml śmietany kremówki
- 150 g sera manchego, startego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W rondelku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać brokuły, zalać winem i gotować na małym ogniu, aż brokuły zmiękną. Zmiksować na puree.
2Do puree brokułowego dodać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Dodać ser, doprawić solą i pieprzem.
3Masę przekładać do foremek na babeczki, a następnie wykładać na talerze. Można podawać na ciepło i zimno.