30 min.
25 min.
115 min.
Wspaniałe, mięciutkie bułeczki! Doskonałe na śniadanie lub lunch, posmarowane serkiem kremowym, z plasterkiem pomidora lub ogórka. Pyszne w wersji na słodko – z konfiturą lub nutellą!
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g aktywnych suchych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka cukru krystału
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1W automacie do chleba na trybie ręcznym wymieszać makę z cukrem, solą, drożdżami, wodą i margaryną.
2Jeśli nie mamy automatu do chleba, wymieszać 200 g mąki z cukrem, solą i drożdżami. Wodę z margaryną podgrzać do temperatury 45 stopni C. Dodać do suchych składników i miksować na średnich obrotach przez 2 minuty. Dodać 100 g mąki i miksować na dużych obrotach przez kolejne 2 minuty. Dodać resztę mąki i zarobić ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć i odstawić aby wyrosło (ok. 1 godz.). Następnie ciasto obić o blat i ponownie odstawić na 15 minut.
3Ciasto podzielić na 12 kawałków. 3 kawałki uformować w kulki. W każdej zrobić dziurkę o średnicy 2,5 cm. Na powierzchnię dużej patelni nalać wody na wysokość 2,5 cm, dodać łyżkę cukru i 2 łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu. Wrzucać bajgle i gotować przez 3 minuty, odwrócić na drugą stronę i gotować przez 2 minuty, a następnie jeszcze raz odwrócić na 1 minutę. Wyjąć na papierowy ręcznik. Czynność powtórzyć z resztą ciasta.
4Bajgle ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
5Piec przez 20-25 minut. Przełożyć na tacę i odstawić do przestygnięcia.
Porcja dla:
12 osób