Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Połączenie pastrami, czyli suszonej wędzonej wołowiny i białego bajgla – taki pomysł musiał zrodzić się w Nowym Jorku. My zamiast majonezu, jak w klasycznej nowojorskiej kanapce, radzimy użyć chudego twarożku z ziołami i dodać chude mięso pieczonego indyka. Mniej kalorii, więcej smaku – to świetna kanapka na szybki lunch.

Składniki:

  • 4 bajgle, przekrojone na pół
  • 6 łyżek chudego twarożku (ok. 125 g)
  • 6 małych korniszonów, drobno posiekanych
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor, pokrojony na 4 grube plastry
  • 8 cienkich plastrów chudego pieczonego indyka (razem ok. 170 g)
  • 8 plastrów pastrami (razem ok. 110 g)

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Ułożyć bajgle, przecięciem do góry, na blasze grillowej i opiekać 3-4 minuty, aż się zrumienią.

2Przyrządzić pastę z twarożku, korniszonów i natki pietruszki.

3Podzielić pastę serową na 8 części i posmarować nią rogale od opieczonej strony.

4Na spodach bajgli położyć liście sałaty lodowej, a na nich — grube plastry pomidora. Następnie na każdym spodzie ułożyć czwartą część indyka i pastrami — plastry nie powinny wystawać poza kanapkę. Przykryć wszystko górnymi częściami bajgli i ścisnąć. Przed podaniem przekroić na połówki.

Porcja dla:

4 osób