30 min.
30 min.
Połączenie pastrami, czyli suszonej wędzonej wołowiny i białego bajgla – taki pomysł musiał zrodzić się w Nowym Jorku. My zamiast majonezu, jak w klasycznej nowojorskiej kanapce, radzimy użyć chudego twarożku z ziołami i dodać chude mięso pieczonego indyka. Mniej kalorii, więcej smaku – to świetna kanapka na szybki lunch.
Składniki:
- 4 bajgle, przekrojone na pół
- 6 łyżek chudego twarożku (ok. 125 g)
- 6 małych korniszonów, drobno posiekanych
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 4 liście sałaty lodowej
- 1 duży pomidor, pokrojony na 4 grube plastry
- 8 cienkich plastrów chudego pieczonego indyka (razem ok. 170 g)
- 8 plastrów pastrami (razem ok. 110 g)
Przygotowanie:
1Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Ułożyć bajgle, przecięciem do góry, na blasze grillowej i opiekać 3-4 minuty, aż się zrumienią.
2Przyrządzić pastę z twarożku, korniszonów i natki pietruszki.
3Podzielić pastę serową na 8 części i posmarować nią rogale od opieczonej strony.
4Na spodach bajgli położyć liście sałaty lodowej, a na nich — grube plastry pomidora. Następnie na każdym spodzie ułożyć czwartą część indyka i pastrami — plastry nie powinny wystawać poza kanapkę. Przykryć wszystko górnymi częściami bajgli i ścisnąć. Przed podaniem przekroić na połówki.
Porcja dla:
4 osób