15 min.
40 min.
55 min.
Pstrąg faszerowany pieczarkami i natką pietruszki i pieczony na grillu – pycha! Można go też upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 30 minut.
Składniki:
- 4 pstrągi
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 30 g masła
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- posiekana natka pietruszki
- plasterki cytryny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill.
2Pstrągi skroić sokiem z cytryny, oprószyć solą i ułożyć każdego osobno na kawałku folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Folia musi być na tyle duża, aby można nią było owinąć całą rybę.
3Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać pieczarki i podsmażyć. Doprawić pieprzem, dodać pietruszkę. Nałożyć ten farsz do pstrągów. Na wierzch ryby można ułożyć plasterki cytryny. Owinąć ryby luźno, ale szczelnie naoliwioną folią.
4Piec na grillu przez 20-30 minut – w zależności od wielkości ryby. W międzyczasie raz odwrócić. Odwinąć folię i sprawdzić, czy ryba jest gotowa.
Porcja dla:
4 osób