Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pstrąg faszerowany pieczarkami i natką pietruszki i pieczony na grillu – pycha! Można go też upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 30 minut.

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 30 g masła
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • posiekana natka pietruszki
  • plasterki cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill.

2Pstrągi skroić sokiem z cytryny, oprószyć solą i ułożyć każdego osobno na kawałku folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Folia musi być na tyle duża, aby można nią było owinąć całą rybę.

3Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać pieczarki i podsmażyć. Doprawić pieprzem, dodać pietruszkę. Nałożyć ten farsz do pstrągów. Na wierzch ryby można ułożyć plasterki cytryny. Owinąć ryby luźno, ale szczelnie naoliwioną folią.

4Piec na grillu przez 20-30 minut – w zależności od wielkości ryby. W międzyczasie raz odwrócić. Odwinąć folię i sprawdzić, czy ryba jest gotowa.

Porcja dla:

4 osób