Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
110 min.
110 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Soczysta pieczeń na świąteczny stół. Boczek faszerowany nadzieniem z ziół, musztardy i… galaretki jabłkowej!
Składniki:
- 2 kg chudego boczku bez skóry
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 4 gałązki natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 200 g bułki tartej
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Boczek opłukać i naciąć tak, aby powstał duży płat dający się łatwo zwinąć.
3Cebulę i 3 ząbki czosnku obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na małym ogniu.
4Zioła opłukać i drobno posiekać, wymieszać z bułką tartą i jajkiem, a następnie z cebulą i czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.
5Galaretkę utrzeć z dwoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i musztardą. Powstałą masą posmarować płat mięsa, następnie wyłożyć farsz.
6Mięso zrolować i związać dratwą. Włożyć do rękawa do pieczenia.
7Włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny.
Porcja dla:
6 osób