Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
130 min.

Soczysta pieczeń na świąteczny stół. Boczek faszerowany nadzieniem z ziół, musztardy i… galaretki jabłkowej!

Składniki:

  • 2 kg chudego boczku bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g bułki tartej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Boczek opłukać i naciąć tak, aby powstał duży płat dający się łatwo zwinąć.

3Cebulę i 3 ząbki czosnku obrać i posiekać w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na małym ogniu.

4Zioła opłukać i drobno posiekać, wymieszać z bułką tartą i jajkiem, a następnie z cebulą i czosnkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem.

5Galaretkę utrzeć z dwoma ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i musztardą. Powstałą masą posmarować płat mięsa, następnie wyłożyć farsz.

6Mięso zrolować i związać dratwą. Włożyć do rękawa do pieczenia.

7Włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny.

Porcja dla:

6 osób