Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Nigdy nie byłam fanką tych miniaturowych kapustek! Ale kiedy skosztowałam tej ciepłej przystawki na przyjęciu u znajomego – bardzo mi posmakowała i teraz często gości na moim stole.

Składniki:

  • 20 brukselek
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Brukselkę wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 5 minut.

2Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.

3Boczek pokroić w paseczki i dodać do cebuli, przesmażyć razem 3-4 minuty.

4Brukselkę odcedzić, poprzekrawać na połówki i dodać do cebuli z boczkiem.

5Dodprawić solą, pieprzem oraz octem i dusić razem przez około 10 minut.

Porcja dla:

2 osób