Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smaczne i szybkie danie! Świetnie nadaje się na obiad – do wątróbki pasują wszelkie sałatki i gotowane ziemniaki.

Składniki:

  • 600 g wątroby wieprzowej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w plasterki grubości 2 cm.

2W patelni dobrze rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni.

3Wątróbkę oprószyć pieprzem i mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju (po cebuli) z każdej strony, aż się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać cebulę i masło i jeszcze chwilę smażyć. Wątróbka ma być w środku różowa. Po usmażeniu posolić.

Porcja dla:

3 osób