Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Smaczne i szybkie danie! Świetnie nadaje się na obiad – do wątróbki pasują wszelkie sałatki i gotowane ziemniaki.
Składniki:
- 600 g wątroby wieprzowej
- 3 łyżki mąki
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć błonę, wykroić żyły i pokroić w plasterki grubości 2 cm.
2W patelni dobrze rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni.
3Wątróbkę oprószyć pieprzem i mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju (po cebuli) z każdej strony, aż się zrumieni. Pod koniec smażenia dodać cebulę i masło i jeszcze chwilę smażyć. Wątróbka ma być w środku różowa. Po usmażeniu posolić.
Porcja dla:
3 osób