Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
155 min.

Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.

Składniki:

  • 40 g aktywnych suchych drożdży
  • 480 ml (2 szkl.) letniej wody, podzielone na pół
  • 1 l mleka, sparzonego
  • 220 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 7 łyżeczek soli
  • 10 jajek o temperaturze pokojowej
  • 2,3 kg mąki chlebowej
  • 300 g drobnego cukru

Przygotowanie:

1Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody. Wypłukać i wysuszyć mały rondelek, aby zapobiec przypaleniu mleka podczas parzenia. Doprowadzić mleko do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pozostałą 1 szklankę ciepłej wody, masło, sól. Wymieszać do połączenia składników. Kiedy mieszanka będzie letnia, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.

2W oddzielnej misce utrzeć jajka na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka do mieszanki mleka. Po wymieszaniu dodawać stopniowo mąkę, aby pozbyć się wszystkich grudek. Podzielić ciasto na pół i odstawić, żeby urosło w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny.

3Nagrzać piekarnik do 165°C.

4Kiedy ciasto urośnie przełożyć na dobrze posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części. (Ciasto będzie bardzo lepkie i miękkie w tej fazie.) Podziel każdą porcję na 3 części. Zapleść warkocza i położyć na blaszce do pieczenia.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut lub gdy usłyszymy głuchy dźwięk podczas stukania po wierzchu bułki. Ostudzić. Smacznego!

Porcja dla:

60 osób