20 min.
45 min.
155 min.
Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.
Składniki:
- 40 g aktywnych suchych drożdży
- 480 ml (2 szkl.) letniej wody, podzielone na pół
- 1 l mleka, sparzonego
- 220 g masła, pokrojonego na kawałki
- 7 łyżeczek soli
- 10 jajek o temperaturze pokojowej
- 2,3 kg mąki chlebowej
- 300 g drobnego cukru
Przygotowanie:
1Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody. Wypłukać i wysuszyć mały rondelek, aby zapobiec przypaleniu mleka podczas parzenia. Doprowadzić mleko do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pozostałą 1 szklankę ciepłej wody, masło, sól. Wymieszać do połączenia składników. Kiedy mieszanka będzie letnia, dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać.
2W oddzielnej misce utrzeć jajka na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka do mieszanki mleka. Po wymieszaniu dodawać stopniowo mąkę, aby pozbyć się wszystkich grudek. Podzielić ciasto na pół i odstawić, żeby urosło w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny.
3Nagrzać piekarnik do 165°C.
4Kiedy ciasto urośnie przełożyć na dobrze posypaną mąką powierzchnię i podzielić na 6 równych części. (Ciasto będzie bardzo lepkie i miękkie w tej fazie.) Podziel każdą porcję na 3 części. Zapleść warkocza i położyć na blaszce do pieczenia.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut lub gdy usłyszymy głuchy dźwięk podczas stukania po wierzchu bułki. Ostudzić. Smacznego!
Porcja dla:
60 osób