Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
165 min.

Pyszne bułeczki na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Przygotowanie wymaga trochę pracy, ale całkowicie się opłaca!

Składniki:

  • 5,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 140 g masła

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać 3 szklanki mąki z cukrem, solą i drożdżami. Odstawić.

2W rondelku wymieszać mleko z wodą i 60 g masła i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się stopi. Odstawić z ognia i przestudzić do temperatury około 50 stopni C.

3Do mieszaniny mąki z drożdżami stopniowo dodawać mleko i miksować przez 30 sekund. Następnie miksować przez 2 minuty na wysokich obrotach. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę.

4Ciasto przełożyć na stolnicę i zarabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Po wyrośnięciu ugnieść i odstawić na kolejne 10 minut.

5Stopić pozostałe masło.

6Z ciasta uformować 40 bułeczek, maczać w maśle i układać w dwóch foremkach o wymiarach 20×20 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

7Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 15 minut na rumiano. Po upieczeniu posmarować pozostałym stopnionym masłem.

Porcja dla:

40 osób