Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wyjątkowe, aromatyczne ciasto piwne z koperkiem – idealne do głębokiego smażenia. Ryby, które pasują do tego przepisu, to: dorsz, plamiak, okoń morski lub gardłosz atlantycki. Jako przystawkę proponuję frytki, kotleciki ziemniaczane i surówkę z białej kapusty z imbirem.
Składniki:
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonego koperku
- 180 ml (3/4 szklanki) piwa
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i koperkiem. Dodać piwo, mleko i jaja i dobrze wymieszać.
2Włożyć filety rybne do ciasta, dobrze obtoczyć i pozostawić na 15 minut.
3Nagrzać olej we frytownicy do 190 stopni C. Włożyć rybę do gorącego oleju i smażyć aż nabierze złotego koloru. Smażyć rybę partiami, aby utrzymać temperaturę oleju. Podawać.
Porcja dla:
6 osób