Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wyjątkowe, aromatyczne ciasto piwne z koperkiem – idealne do głębokiego smażenia. Ryby, które pasują do tego przepisu, to: dorsz, plamiak, okoń morski lub gardłosz atlantycki. Jako przystawkę proponuję frytki, kotleciki ziemniaczane i surówkę z białej kapusty z imbirem.

Składniki:

  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • 180 ml (3/4 szklanki) piwa

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i koperkiem. Dodać piwo, mleko i jaja i dobrze wymieszać.

2Włożyć filety rybne do ciasta, dobrze obtoczyć i pozostawić na 15 minut.

3Nagrzać olej we frytownicy do 190 stopni C. Włożyć rybę do gorącego oleju i smażyć aż nabierze złotego koloru. Smażyć rybę partiami, aby utrzymać temperaturę oleju. Podawać.

Porcja dla:

6 osób