Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczne danie na zimowy dzień – pożywne i całkiem proste do przygotowania. Ziemniaczane kluski nadziewane bryndzą. Smakują świetnie polane stopionym masłem lub skwarkami.

Składniki:

  • 2 surowe ziemniaki
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g bryndzy pokrojonej w kostkę

Przygotowanie:

1Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć. Ugotowane ziemniaki zmielić i połączyć z surowymi. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.

2Z masy formować podłużne placki. Do środka wkładać kawałek sera, zlepiać boki.

3W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę i wrzucać cepeliny. Gotować przez 15 minut.

Porcja dla:

4 osób